ODTÜ Konukevi
Müşteri :
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Geliştirme Vakfı
Bitirme Yılı :
2011-03-22
Yer:
ODTÜ Kampüsü- Ankara
Bütçe:
199.000 $
Web:
Genel Bilgi:

Tasarım:    Semra Uygur - Özcan Uygur, Eser Köken İşleyici, Zümral Aygüler Kartal, Sevda Özkan İmamoğlu
Proje Ekibi:    Necati Seren, Güliz Erkan, Dicle Uzunyayla, Emine Kirman, İrem Erdinç
Yarışma:    2011 - 1. Ödül
İnşaat:    2012 - 2015
İşveren:    Orta Doğu Teknik Üniversitesi Geliştirme Vakfı

Ağrı Giderici Bant Sırt İçin Kinesiotaping

ODTÜ kampüsü içinde lisansüstü öğrencilerin çalışmaları boyunca uzun süreli konaklayabilecekleri yurt binası farklı yaş ve meslek gruplarında çalışan akademisyenler için bir yaşama ortamı olarak tasarlandı.

Açıları da birbirinden farklı sokaklar gibi düşünülen beş katlı yapıda tek kişilik bir yatma ve çalışma birimi, çoğalarak bir sistem oluşturacak şekilde projenin nüvesi olarak tasarlandı. Bu nüvenin tek, iki veya dört kişilik yaşama alanlarına imkan verecek şekilde organize edilmesi ve birimlerin yanyana eklenmesi ile yapının lineer kurgusu ortaya çıkmakta. Yaşam birimlerinin hiyerarşik veya ardışık bir düzende olmaması ise farklı yaşantı biçimlerinin ve katmanlarının yapı içinde hissedilmesini sağlar.

Yaşam birimlerini içeren kollar arazinin boyutuna, güneş ve rüzgarın konumuna göre birbirlerine göre farklı açılar yapmakta. Bu kollar merkezi sirkülasyon alanında birbirine değerken yaşayanların birbirleri ile karşılaşabilecekleri ve kimi zaman vakit geçirebilecekleri ortak mekanları yaratmış oluyor. Düğümden uzaklaştıkça kollar yeterli mahremiyete imkan verecek şekilde açılır.

Zemin katta sade bir karşılama bankosu, bekleme alanının hemen yanında ana dağıtım çekirdeği, mekanik aksamı da görünen panoromik bir asansöre ve kırmızı rengi ile davetkar ana merdivene ev sahipliği yapar. Yaşam birimlerinin dizildiği kolların ucunda ise farklı renklerde boyanmış merdivenler yaşayanlar için alternatif dolaşım imkanları sunar.

Otoparktan uzanan uzun yürüme aksına alçak bir havuz eşlik eder. Adeta ODTÜ Mimarlık Fakültesi girişine zarif bir referans veren bu aksın sonunda yer alan saçağın altından lobiye girilirken, bina kütlelerin birbirleri ile olan açılarından doğan beklenmedik ve dinamik perspektifler kullanıcılara eşlik eder. İki ana kütleyi yukarıdan birbirine bağlayan farklı kotlardaki köprüler ve avludaki yine kırmızıya boyanmış yangın merdiveni güçlü plastik formları ile bu perspektifleri zenginleştirir.

Düşük maliyetli üretim ve masrafsız zahmetsiz olması istenen binada brüt beton ve oluklu metal malzeme gibi yalın ve güçlü dokular malzemenin kendi rengi ile kullanılmış, sadece düşey sirkülasyon elemanlarında ve yaşam birimlerinin koridorlarında kapılarda ve bazı camlarda canlı renklerde boya ve film uygulanmıştır.

Sayfa Galerisi